torstai 9. elokuuta 2012

Katsokaa - Näkkileipä

Leipä. Rakkaani.

En enää edes viitsi haistella Mikon paahtoleipiä tai ruispaloja. Nuuh nuuh! Ne tuoksuvat niiiin ihanille.

Kaupasta löytyy kyllä gluteenittomia leipiä, mutta ymmärtääkseni gluteenin poistaminen viljatuotteesta ei ole mikään kovinkaan luonnollinen "kuivaa ja hakkaa" prosessi (saa korjata jos olen väärässä). Ei kai siinäkään ole mitään järkeä, että vaihtaa kohtalaisen luonnollisen tuotteen superprosessoituun huttuun...?

Onneksi on tö Intörnet ja Göögle: gluteeniton + näkkileipä.

Törmäsin tähän samaan reseptiin monella sivulla, joten päättelin sen olevan hyvä. Annetaan kunnia nyt vaikka Snellmannille. Jossain sen nimi oli siemennäkkileipä, Snellmannin sivuilla karppaajan helppo näkkäri. Mutta koska karppauksella ei ole mitään tekemistä sen kanssa mitä minä teen, annan tälle nyt ihan oman nimen.


Jauhoton ja gluteeniton näkkileipä
1 dl seesaminsiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl jauhettua mantelia
1/2 dl pellavasiemenrouhetta
1/2 dl kurpitsansiemeniä
1 rkl fiberhuskia
1 tl suolaa
2 dl juustoraastetta
2 kananmunaa
2 rkl oliiviöljyä

Sekoita ensin kuiva-aineet keskenään. Lisää juustoraaste, sekoita hyvin. Ja viimeiseksi oliiviöljy ja kanamunat. Laita hetkeksi lepäämään jääkaappiin.
Kaulitse leivinpaperille, käytä apuna kelmua (taikina on tarttuvaa). Paista n. 30 min 175 asteessa. Leikkaa heti paiston jälkeen ja anna jäähtyä.


Tämän ensimmäisen pellillisen (kuva on hieman tumma...) tein ihan ohjeen mukaan. Mutta luultavasti seuraavalla kerralla vähennän juuston määrää. Juusto maistuu aika voimakkaasti näkkärissä. Mikä ei tietenkään ole huono asia :) Mutta olen ihan varma että se maistuisi hyvälle myös vähän vähemmän juustoisena.


Resepti taitaa olla juuri sellainen jota voi soveltaa loputtomuuksiin. Tärkeää on pitää huoli että sidosaineita on tarpeeksi.

Tai sitten jättää sidosaineet pois, korvata oliiviöljyn kookosöljyllä ja mausteilla (kanelia ja kaardemummaa) ja paahtaa koko sotkun uunissa. Katsokaa - Mysliä!


2 kommenttia:

  1. Kuulostaa jäätävän terveelliseltä, kaikki nuo siemenet. Täytyy varmaan testata, kaapista löytyy melkein kaikki aineetkin. Onko toi fiberhusk sama kuin psyllium, joka pussi näkyy kuvassa?

    VastaaPoista
  2. On, ilmeisesti Fiberhusk on tuotemerkki tietyn valmistajan psylliumin siemenistä tehdylle jauholle. Mä sitä googlettelin joku päivä... jonkun mukaan S-Marketeista löytyy toista ja K-kaupoista toista.
    Toi Psyllium on K-Marketista. Pistin miehen asialle ja se löysi sieltä vaikka mitä erikoisjauhoja. Pussissa lukee että ravintokuitu, mutta jos olen oikein ymmärtänyt, se jäljittelee gluteenin tuomaa sitkoa taikinoissa, tuo kuohkeutta taikinaan, mutta sitä voidaan käyttää myös ruuansulatuksen apuna (kuten pellavasiemenrouhetta).
    Olen kyllä aika varma että näkkäri onnistuu ilmankin. Mutta toi sama aine esiintyy aika monessa gluteenittoman leivonnaisen reseptissä. Saan sen varmaan käytettyä.

    VastaaPoista