keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Siirin sienisoppa

  1. Kerää suppilovahveroita (note to self: sieniä EI voi kerätä paperikassiin)
  2. Putsaa ja pilko sienet.
  3. Laita kattila tulille ja heitä sienet kattilaan. Anna porista.
  4. Laita kasvisliemi tulille (tee liemi ohjeen mukaan).
  5. Pilko sipuli. (Jos sipuleita ja sieniä on paljon, kannattaa sienet kuullottaa omassa pannussa.) Lisää sipuli sienten joukkoon.
  6. Lisää pippuria.
  7. Lisää sienten ja sipuleiden joukkoon vähän kasvislientä ja paljon Koskenlaskija-juustoa (makuna Voimakas).
  8. Aloita pekonikuutioiden käristys. Jos kuullotit sipulit pannulla, voit käyttää samaa pannua.
  9. Juuston sulattua riittävästi lisää soppaan loput kasvisliemestä ja kun pekonit ovat käristyneitä, lisää pekoni.
  10. Mausta rakuunalla.
  11. Lisää loraus tai purkillinen ruokakertaa.
  12. Tarkista maku ja lisää pippuria, rakuunaa tai suolaa. Muista, että sekä liemessä, pekonissa että juustossa on suolaa, lisää sitä siis maltillisesti.
  13. Jos haluat paksun keiton, suurusta esim. maizenalla.
  14. Tarjoa talkooväelle nakkien ja sämpylöiden kanssa. Ja syö itsekin.



2 kommenttia:

  1. Kiitos, mun olikin tarkoitus pyytää sulta tää ohje, kun talkoosoppaa on kovasti kehuttu :) Osaisitkos yhtään antaa viitettä sienien ja nesteen suhteesta, vai meneekö ihan mutu-tuntumalla?

    VastaaPoista
  2. Nyrkkisääntö: sieniä ei voi olla koskaan liikaa. Suppiksen on kuitenkin aika mietoja, ja hyviä. Ja liemen määrä annosmäärän mukaan, esim. 2.5-3 dl x annos.

    Tuohon talkoosoppaan meni sylillinen sieniä (tämä mittayksikkö koska kannoin ne sylissäni :) enempää en olisi saanut kulkemaan). Eli iso leikkuulauta kukkurallaan. Ja liemen määrän laskin syöjien mukaan: nälkäisiä miehiä suurin osa eli 3dl x 8 = pyöristäen 2l. Paketillinen juustoa, 3 sipulia, 2 dl kermaa, paketti pekonikuutioita. Kevyttä :)

    3-4 hengen annokseen (saa itselleen iltaruuan ja pari lounassoppaa):
    Tuoreita sieniä "perus"minigrippussillinen (taitaa olla litra). Nesteen poiston jälkeen (eli esipaistettuja/kuivattuja): "perus"pakastepurkillinen (hyvä määre tää mun perus, mutta sulla on samankokoisia purkkeja... eli 5dl). Ja jos käyttää kuivattuja niin ohjeessa kohdat 1-3 = Murusta kuivatut sienet kattilaan ja lisää sen verran nestettä, että ne peittyy. Anna porista.
    Sipulia yksi keskikokoinen. Koskenlaskijaa nafti puolipakettia. Kermaa rontti loraus (ehkä 0.5 dl, maun mukaan). Liemen määrän laskisin taas annosten määrällä: 3-4 x n. 3 dl = litra.

    Ja tämä soppa toimii myös ilman pekonia, mutta onhan pekoni nyt helvetin hyvää :) Kuutioita, ei suikaleita.

    VastaaPoista