tiistai 26. helmikuuta 2013

Epämukavuusalue

Tiedättekö miksi Jillian huutaa Biggest Looserissa hirveyksiä kilpailijoille?

Ei siksi että Jillian olisi ilkeä eikä edes vaan siitä syystä että TV-sarjaan saataisiin draamaa. Se huutaa koska se haluaa niiden kilpailijoiden antavan kaikkensa. Se haluaa puskea ne pois mukavuusalueeltaan, kauas, kauas pois.

Unless you faint, puke or die, keep working (kuva).
No kai siihen vähempikin riittäis?

Joskus vielä kirjoitan miksi ja kenelle voisin suositella Personal Traineria. Mutta ehkä tärkein asia mitä Rainerin pitäisi saada valmennettavassaan aikaan on, että valmennettava oppii tekemään enemmän ja paremmin kuin mihin hän kuvittelee pystyvänsä tai mitä jaksavansa. Ei se mitään raivohuutamista vaadi. Mutta mietitääs:

Kuinka saada ihminen tekemään enemmän?
a. "tee sen verran kun jaksat ja se on sitten hyvä ja riittää"
b. "no yrität parhaasi ja tee vielä yksi"
c. "teet mitä minä sanon, älä mieti vaan tee"

Jossain Jutta ja supermöyhöt -jaksossa oli tyttö joka toivoi että prosessi tapahtuisi hänen omilla ehdoillaan. Se lause oli vain yksi muide joukossa eikä siihen puututtu mitenkään ohjelmassa. Ihmettelen kyllä että miksi ei. Tyttö painoi ainakin 2 normaalipainoisen naisen verran. Ja oli elänyt elämänsä omilla ehdoillaan. Nyt hän olisi halunnut että joku silittää hänen päätänsä puoli vuotta ja hän siinä samalla vähän laihtuu. Että kaikki olisi jotenkin mukavaa.

Jos haluaa muuttaa omaa fyysistä kuntoaan parempaan suuntaa, se tapahtuu vain ja ainoastaan tekemällä enemmän kuin on tähän saakka tehnyt. Tämä on ihan alakoulu matikkaa. Tekemällä saman verran mikään ei muutu. Ja se "enemmän tekeminen" tarkoittaa, että on mentävä pois omalta mukavuusalueelta.

Tämä kuva on tässä koska a. se on söpö ja b. koska se muistuttaa meitä siitä miten me yritämme kannustaa lapsiamme ja koiranpentujamme uskaltamaan ja tekemään enemmän, jotta he oppisivat elämään. Miksi emme sitten vaadi sitä enää itseltämme? (kuva)
Mukavuusalueelta poistuminen on vaikeaa, tiedän. Mutta ilouutinen on, että mukavuusalue kasvaa sitä mukaa kun sieltä poistuu, se laajenee. Mikä oli ennen hankalaa, ei ole sitä enää. Ja sieltä poistuminen helpottuu myös, kynnys madaltuu joka kerta kun sen yli tamppaa. Mukavuusalue on kuin rinkula taikinaa: mitä enemmän rengasta venytät, sitä ohuempi siitä tulee.

Jos ei itse saa itseään työnnettyä pois sieltä missä asiat on mukavia ja helppoja, ja kuitenkin haluaa parantaa kuntoaan, kannattaa etsiä apua. Jos siitä ei halua maksaa (en kyllä heti keksi parempaa sijoituskohdetta mutta...) voihan sitä löytää muualtakin. Mutta muista: kuka ikinä sinua töniikään, saatat vähän suuttua sille. Pyydä siis apua henkilöltä joka sietää sitä että suutut sille (ja jolle sinä siedät suuttua).

Ei sitä sattumalta sanota mukaavuusalueeksi: sen ulkopuolella on epämukavuusalue. Ja tulokset.


1 kommentti: