keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Syökää salaattia!

Jos vaihdat yhdenkin aterian viikossa salaattiin, elämäsi paranee. Tai jos vaihdat kaksi niin paranee tuplasti.

Koska viljatuotteet eivät enää uppoa, pidän kuiduistani huolta salaatilla ja vihanneksilla. Tiesitkö, että salaatissa ja vihanneksissa on kuitua? Siis sitä samaa tavaraa mistä ravintoviranomaiset möyhää kun käskevät syömään noin sata palaa leipää päivässä. (No ehkä ei sataa, mutta...). Esimerkiksi hapankaalissa on hurjasti kuituja. Puhumattakaan kuinka paljon mahalle hyviä maitohappobakteereja se sisältää.

Minulla ei ole sen kummempia hienoja faktoja siitä, miksi salaatin syöminen muuttaa elämää parempaan suuntaan. Mutta niin se vain tekee. Ja koska haluaisin olla kuten suuri idolini Jillian Michaels, en tyydy vain kertomaan mitä pitäisi tehdä, vaan annan siihen myös työkalut. Eli tässä tulee Siirin ohjeet:

Kuinka syödä enemmän vihanneksia...

...aamupalalla?

Hipit juo vihersmoothieta. Siihen en ole vielä pystynyt. Mutta suosittelen.

Jos harrastat leipäaamupaloja, laita jokaiselle ei-vihannestuotteelle vastaparivihannes leivällesi. Esimerkiksi jos laitat rasvaa, juustoa ja leikkelettä, laita myös salaattia, tomaattia ja kurkkua.

Jos syöt aamuisin puuroa, pilko iso omena pieniksi paloiksi lautaselle, lisää kanelia ja mikrota omppoja noin kolme minuuttia. Valmista puuro normaalisti, kattilassa tai omenalautasella mikrossa. Voilá, omenapuuroa!

Juusto ja kinkku, salaatti ja kurkku. Ja näkkäri jossain alla...
...lounaalla?

Jos sinulla on mahdollisuus syödä lounasravintolassa, jossa on seisova pöytä ja salaattitiski, syö! Juu, maksaa varmasti enemmän kuin äitien tekemä lounassoppa, mutta nauttimasi lounaan ravintoarvot ovat luultavasti aivan eri luokkaa. Se pierukaasuun pakattu laatikkokikkare on kuin 80-luvun Corolla, salaattitiski kuin A-sarjan Audi. Ne maksaa eri verran, mutta syystä.

Jos käyt lounasravintoloissa joissa on salaattitiski, ota vain yksi, iso lautanen (ellei ole soppaa) ja täytä se ensin salaatilla ja vasta sitten lämpimällä ruualla. Tässä tavassa on tuplahyöty: lautaselle ei mahdu enää yhtä paljon "oikeaa ruokaa" ja luultavasti otat enemmän salaattia kuin pienelle salaattilautaselle.

Jos kuitenkin harrastat eineseväitä, nappaa kaupasta kikkareen rinnalle raastepurkki tai (jos kaupassa on tiski) salaattikipollinen. Kokeile vaikka niin, että puolitat normaalin einesmäärän (eli ostat yhden setin looraa kahdelle päivälle) ja korvaat puolikkaan kokonaisella salaattiannoksella. Eli kahdelle päivälle ostat kaksi salaattia ja yhden eineskikkareen. Get it?

Tee itsellesi evässalaatti. Pilko kaikki vetinen, kuten tomaatit ja kurkku, omaan kippoon ja revi salaatti omaan, näin salaatti ei nahistu päivän aikana. Muista proteiini!

Pinaattia, parmesania, prosciuttoa ja pinjansiemeniä. Pistä paremmaksi.
Jos syöt lounaaksi illallisen jämiä, tee sama salaattitemppu. Eli puolita kotievääsi koko ja osta puolikkaan tilalle salaattia.

Lottovoitto on jos pystyt hakemaan lounasravintolasta salaattipöytää mukaan. Take away -kipon koosta riippuen saat päivän tai kahden annoksen salaattia yhdellä kertaa, ja useimmiten pelkkä salaattipöytä on halvempi kuin lämmin ruoka. Yhdistämällä take away -salaattiin kotoa tuomasi eväät, saat ison ja ravitsevan lounaan. Itse pyrin noudattamaan tätä versioita niin usein kuin mahdollista töissä: edellisen illan jämät ja lounasravintolan salaattipöytää. Yksi kipollinen riittää kahdelle päivälle. Jos kaupassa osuu kohdalle alennuksessa olevaa, marinoimatonta päiväyslihaa, kypsennän sen samana iltana pakkaseen. Sieltä on sitten helppo napata purkki mukaan töihin. Väitän, että tämä on halvin ja mahalle paras tapa lounastaa.

Jos syöt lounaasi kotona, katso ohjeet illallisen kohdalta.

...välipalalla?

Muistatko vielä babyporkkanat? Ne saivat aikoinaan vuoden vihannestuote (tai jotain) -palkinnon. Ja syystä. Haeppa kaupasta pussillinen. Tai kurkku, hae kurkku. Tai tomaatteja. Omenia? Nämä vihannekset säilyvät myös huoneenlämmössä jos et saa niitä jääkaappiin päivän ajaksi.

Lisukehässäkkä.
...illallisella?

Aja ruokaan vihanneksia ennakkoluulottomasti. Jokaisessa soosissa, padassa tai wokissa pitää olla vähintään kolmea eri vihannesta (plus sipulia). Jauhelihakastikkeeseen sopii tomaatit, porkkana, sienet ja pinaatti. Wokkiin vihreät pavut, herneet, bataatti ja kaalit. Ja varsiselleri käy ihan kaikkeen.

Tee salaattia illalliseksi, se on todellinen pikaruoka! Salaatin valmistaminen kestää juuri niin "kauan" kuin jonkin proteiinin tai vihanneksen kypsentäminen salaatin päälle. Keitetty tai uppomuna, filee jotain lihaa, siivu halloumia, punajuurisiivuja ja sipulia. Tai puoli purkillista raejuustoa, se ei kaipaa edes kypsentämistä, se on heti valmis. Lämmin lisä salaatin päällä saa ruuan tuntumaan runsaammalta.

Jos pöydässä on salaattikippo, täytä lautasesi ensin salaatilla ja nauti. Kun pääset pääruokaan, olet jo saanut syödä yhden lautasellisen tyhjäksi, olet ikäänkuin santsikierroksella ja pääkoppasikin tajuaa alkaa fiilistelemään kylläisyyttä. Et luultavasti edes jaksa oikeaa ruokaa yhtä paljoa kuin yleensä.

Mmmm... mozzarella...
...iltapalalla?

Lautasellinen pilkottuja vihanneksia tai hedelmiä (avocado supernam!) on hyvä iltapala. Syö hummuksen kanssa tai ilman. Tai tee leivälle vihannestemput kuten aamupalalla.

Yksi juttu vielä: salaatinkastike ei ole vihannes! Jätä se pois, ihan turhaa tavaraa. Kastikkeet peittävät alleen itse pääroolissa olevien vihannesten maun, eivätkä vihannekset enää maistu miltään. Kastikkeettomaan salaattiin tottuminen vie ehkä viikon, ja opit arvostamaan raaka-aineita soosin alla. Oliiviöljyä ja mustapippuria sen olla pitää!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti