maanantai 2. syyskuuta 2013

I am a cookie monster

Och samma på svenska: olen tehnyt hirvittävän hyviä keksejä. Niissä on mm. banaania, maapähkinävoita ja spelttijauhoja.

Reseptin löysin täältä: Maapähkinävoi-banaanikeksit Keksit olivat mahtavia tuoreena, pehmeitä sisältä ja rapeita ulkoa. Tylsiä seuraavana päivänä. Mutta mahtavia taas muutaman päivän päästä, kun olivat saaneet hieman kuivahtaa kaapissa, ilman kantta.

 

Ja kyllä, speltissä on gluteenia. Tämä varmasti monelle tuttu fakta selvisi minulle vasta leivonnan jälkeen, googlen avulla. Riskillä vedin silti, olinhan käyttänyt jauhoja jo pizzapohjissa gluteenittoman jauhoseoksen kaverina tummuutta tuomaan, ja leseitä myslissä. Ei tullut maha kipeäski. Aloin jo epäillä itseäni luulosairaaksi, että olin kuvittellut sekä mahaoireeni että niiden helpotuksen. En saanut unta. Googletin taas:

"Australiassa tehdyn tutkimuksen* mukaan speltti sisältää muita viljoja vähemmän tiettyjä lyhytketjuisia hiilihydraatteja (ns. FODMAP-hiilihydraatit), jotka osalla ihmisistä voivat aiheuttaa syömisen jälkeen vatsan turvotusta ja vatsakipuja. Tutkijat esittivät että tämä speltin erilainen hiilihydraattikoostumus saattaa olla selitys sille miksi monet muista viljoista vatsaoireita saavat henkilöt pystyvät syömään spelttiä ilman turvotus- ja kipu-oireita."

Huh. En olekaan hullu. Mutta asia ei olekaan ihan niin yksinkertainen. No ei se mitään, en ole minäkään :)

P.S. On se ihanaa kun kotona on innokkaasti salamatestejä tekevä harrastelijavalokuvaaja. Voi vain laittaa purkin pöydälle ja sanoa: tässä sulle testattava.

Lainaus Birkkalan tilan sivuilta.
*Biesiekierski, J.R. et al. (2011) Quantification of fructans, galacto-oligosacharides and other short-chain carbohydrates in processed grains and cereals. Journal of Human Nutrition and Dietetics 24, 154-176.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti