tiistai 14. tammikuuta 2014

Täydellisen limpun metsästys

Myönnän, välillä tekee mieli leipää. Ja leivänpäällisiä.

Kaupasta ostettavien gluteenittomien leipien kohdalla on neljä ongelmaa. Ensinnäkin, ne ovat kalliita. Toisekseen, ne maistuvat useimmiten mitättömälle ja koostumuskin on typerä. Kolmantena, niissä on usein hurjasti sokeria. Ja viimeisenä, monissa on käytetty vehnätärkkelystä, mikä ei tunnu sopivan meikäläisen mahalle (mikä tietysti antaa ymmärtää, ettei ongelma ehkä olekaan gluteeni vaan vehnä kokonaisuutena tai juurikin sen tärkkelys, ja tämä on asia joka vaatii minulta tarkempaa tutkimista, ihmiskokeita, mutta toistaiseksi on helpointa olla yksinkertaisesti gluteeniton).

Poikkeuksiakin löytyy. Esimerkiksi Moilasen Breakfast Roll on ihan kelpo hampurilaissämpylä, ja Pirjon Pakarin Maistikas Hapanleipä maistuu ihan tavalliselle leivälle jos sen paahtaa.

Limppu. 
Joulukinkkuleipien himo ajoi minut aaton aattona kokeilemaan oman leivän tekemistä. Ja onnistuin heti ensikerralla ihan hyvin. Yhdistelin Semperin ja Kotilieden reseptejä löytääkseni juuri sen itselleni sopivan kombon. Jauhoina käytin Virtasalmen Viljatuotteen Tummaa gluteenitonta jauhoseosta, jossa on tattaria ja mahani rakastamaa pellavaa. Tässä tulos:

Gluteeniton (joulu)limppu

2,5 dl vettä
2 dl piimää
50 g hiivaa

1/4 tl jauhettua inkivääriä
1 tl jauhettua pomeranssia
1/2 tl jauhettua neilikkaa
1/2 tl suolaa
1/2 dl rusinoita
1 dl mantelirouhetta
1/2 dl kurpitsansiemeniä
1 dl siirappia

n. 350 g jauhoseosta
0,5 dl öljyä

Lämmitä vesi ja piimä 37 asteiseksi ja liota hiiva nesteeseen. Lisää mausteet ja sekoita. Lisää jauhoja pikkuhiljaa, seoksen kovuutta tarkkaillen. Jätä taikina aika löysäksi (älä kuitenkaan ihan sämpylätaikina-löysäksi) ja lisää öljy. Lisää tarvittaessa jauhoja. Anna taikinan kohota lämpimässä ainakin 30 minuttia.

Kumoa taikina leipävuokaan ja paista 175 asteessa 30 minuuttia. Sekoita pari ruokalusikallista siirappia ja vettä sekaisin, ja valele limppu seoksella. Paista vielä 10 minuuttia. Valele limppu uudestaan siirappivedellä ja paista 5 minuuttia.

Suoraan uunista, ensimaisto.
Leipä kannattaa siivuttaa valmiiksi ennen pakastamista, tällöin pakkasesta saa limppua helposti vaikka vain siivu kerrallaan. Kinkun kuljettaminen naamariin onnistui sen avulla aivan hyvin.

Leivässä oli aika vahva tattarin maku, mutta itse olen siihen jo tottunut. Maku pehmeni pakastaessa. Parhaimmillaan leipä on paahdettuna. Seuraavalla kerralla taidan jättää piimän pois ja korvata sen 1,5 dl vettä, ja ajaa taikinaan enemmän pähkinöitä. Myös leivän mausteet kannattaa valita sesogin mukaan.

Joululeipä.

Hyvä limppu, suosittelen kokeilemaan. Mutta ei vielä täydellinen. Kokeilut jatkukoon siis, pohjatyö on tehty.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti