perjantai 5. heinäkuuta 2013

Pikaohje pikaiseen pikatriatloniin valmistautumiseen

Raholan Riatloni on jo viikon päästä! Jos aiot rikkoa kaikki ennätykset ja suorittaa rykäisyn maailmanennätysajassa, olet toivottavasti aloittanyt valmistautumisen jo ajat sitten. Mutta jos et ole vielä uhrannut ajatuksia tulevalle koitokselle ja kuitenkin haluat tulla höntsäilemään, ylittämään itsesi, näyttämään (itsellesi) että pystyt siihen, pitämään hauskaa ja/tai viettämään ulkoilupäivää, tässä pari pikavinkkiä viimeiselle viikolle, joiden avulla teet H-hetkestä nautittavamman.

1. Älä enää väsytä itseäsi himoreeneillä. Liiku, mutta vain lyhyitä ajanjaksoja ja napakasti. Käy 30 min kävely- tai pyörälenkillä tunnin sijasta. Käytä ylämäet ja vastavirta hyödyksesi, purista niissä voimakkaasti, jopa täysiä. Mutta lopeta ennenkun olet väsynyt, jätä vähän varaa. Näin lihaksesi muistavat miten liike tehdään, ne pysyvät "hereillä", mutta et hävitä voimiasi.

2. Tankkaa polttoainetta. Kyseessä on kestävyyslaji, kaksi tuntia täysillä on pitkä aika. Oli aikatavoitteesi tunti tai kolme, tulet kuluttamaan energiaa rypistyksen aikana. Riippuen siitä kuinka paljon siedät/syöt/kulutat hiilihydraatteja normaalisti, voit lisätä sitä annoksen tai kaksi per päivä. Esim. 1/2 dl kuivaa riisiä (keitä ennen syömistä, menee iisimmin alas). leipäpala tai toinenkin, desi kaurahiutaleita. Jos ruokavalioosi kuuluu joka päivä ainakin 4 leipäpalaa ja makaronia/perunaa/riisiä jokaisella lämpimällä aterialla, et tarvitse enää lisää. Mutta jos yleensä nihistelet hiilareiden määrässä, nyt kannattaa tankata.

3. Tankkaa myös vettä. Juo viikon ajan joka päivä enemmän kuin normaalisti. Älä sauno, menetät vaivalla naamariin kiskotut vedet elimistöstäsi.

4. Fiilistele suoristustasi etukäteen. Mieti miltä se tulee tuntumaan ja miten hoidat käytännönjärjestelyt (esim. vaatteidenvaihto). Varsinkin sinua eniten hirvittävä osuus (lue: juokseminen) on hyvä käydä läpi mielessä. Mitä tapahtuu kun alkaa väsyttämään, miltä se tuntuu? Hirveältä! No kuoleeko siihen hirveään oloon? Ei. Pystyykö sitä oloa helpottamaan etukäteen? Pystyy, kun noudattaa kohtia 1 - 5.

5. Varaa itsellesi urheilujuomaa matkalle. Tositriatlonistit imeskelevät kaikenlaisia geeli-, suola- ja sokeripusseja suoritustensa aikana. Ota heistä mallia. Tai jos koet ettet ole vielä "sillä tasolla", varaa kookosvettä tai suolavettä nautittavaksi sekä ennen suoritusta että sen aikana.

Jos haluat lukea miten yli 100 maratonia juossut Anu Ossberg opastaa maratonille lähtijöitä, käy kurkkaamassa Team Raholan -sivuilta Anun neuvot.

Let's do this!

Kuva täältä.


2 kommenttia:

  1. Monta kiinnostavaa juttua osuu (tietysti) samaan viikonloppuun. Rokki voittaa tällä kertaa...

    VastaaPoista
  2. Kiitos neuvoista. Olen jo aloittanut juoksutreenit, koneen vaihto Riiassa (Riika) oli vähän kiireinen, Frankfurtin kone oli tunnin myöhässä, eikä huvittanut myöhästyä Tampereen koneesta. Piti siis juosta. Ystävällinen virkailija auttoi kertomalla, että Tampereen kone lähteen ehkä portilta 16

    VastaaPoista