maanantai 8. syyskuuta 2014

Hiiri kokeilee - Punajuuripihvejä

Muistatteko vielä hienon ideani kokeilla reseptejä ja kirjoittaa kokeilusta Hiirenvimmaan? No en minäkään muistanut. Mutta kun kuluvalla viikolla tulleessa Yhteishyvä Ruoka -liitteessä oli reseptit suosikkiraaka-aineistani punajuuresta ja suklaasta, päätin jatkaa "juttusarjaa" (tai siis tehdä toisen postauksen samalla teemalla). Eli Hiiri kokeilee Punajuuripihvejä ja Raakasuklaakakkua.

Punajuuri, tuo juurikasvisten punainen kulta. Sanoi isä mitä tahansa, niin punajuuri on aivan mahtava tyyppi. Se kypsyy hitaasti, kyllä, mutta hitaasti hyvä tulee. Yksi suosikkilisukkeistani on suolapedillä paahdettu punajuuri. Ja yksi suosikki kasvisruuistani on äidin punajuuripihvit (mistä tulikin mieleeni: koska pidetään kaalikääryle/punajuuripihvibileet?).

Punajuuri käy pieniksi kuutioiksi pilkottuna erinomaisesti myös kaikenlaisiin "hässäköihin". Ja hässäkällä tarkoitan nyt meidän perheen perusruokaa, joka ei ole kastike eikä pata, vaan kasarissa valmistettu biljoonaa eri kasvista ja vähän lihaa tai kanaa yhdistelevä sotku, jota syödään joko sellaisenaan tai riisin kanssa.

(Suklaa ei varmaan kaipaa mitään perusteluita.)

 "Voimaruokaa punajuuresta."
Yhteishyvä Ruoka -liitteessä punajuuripihvi on tehty keitetystä punajuuresta, kikherenistä ja sidosaineena on jugurttia ja jauhoja. Teen siis ennakko-oletuksen, että pihvi on tiiviimpi ja tasaisempi kuin raastetuista juureksista tehty kasvispihvi. No, kokeillaan.

Punajuuri-kikhernepihvit
4 annosta

1 tlk (285 g) kikherneitä
2 rkl öljyä
2 isoa keitettyä punajuurta
1 rkl perunajauhoja
3 rkl jauhoja (ohjeesta vehnä, meikällä tietysti jotain gluteenitonta)
1/2 dl maustamatonta jugurttia/kasvislientä
1/2 sitruunan mehu
1 valkosipulinkynsi
1 tl suolaa
1/2 tl maustepippuria
1 tl hunajaa
(seesaminsiemeniä)

Möyhää koneessa ensin punajuuret, kikherneet ja öljy. Lisää loput ainekset ja möyhää lisää. Anna tekeytyä (eli levätä) jonkin aikaa.

Muotoile taikinasta pihvejä, ja ripottele halutessasi pihvin pinnalle seesaminsiemeniä. Paista pihvejä miedolla lämmöllä sopivasti oljytyllä lettupannulla.

Näinkin pieniä palasia piti keittää 25 minuuttia.
Siirin lisävinkit, eli tekemällä oppii:

Ensinnäkin, mä rakastan näitä 'mössää kaikki' reseptejä. So simple. Ja toisekseen, miksi minulla ei ole kunnon konetta? Vasta siivottu keittiö + punajuuri + sauvasekotin... Not good.

Muussasin punajuuret ja herneet sauvasekottimella. Ja punajuurien keitinliemen säästin varmuuden vuoksi. Onneksi, siitä sai aivan sairaan hyvää risottoa.
Punajuurikypsyy hitaasti. Eli kuorittuasi punajuuret leikkaa ne pieniksi, noin 2 x 2 cm kuutioiksi ja keitä vasta sitten. Muuten saat keittää koko päivän.

Taikina tukevoituu levätessään. Meidän taikina lepäsi lopulta seuraavaan päivään saakka, ja onneksi lepäsi, koska lepo syvensi taikinan makuja.

Oih mikä väri!
Taikinasta ei mielestäni muotoilla yhtään mitään. Sitä lusikoidaan pannulle ja litistetään lastalla.

Oho, seesaminsiemenet unohtui!
Pannua ei kannata lämmittää liian kuumaksi. Kaikki on oikeastaan jo kypsää, joten paistamisen pointti taitaa olla vain pihviintyminen.

Lisäkkeeksi tein pikamikromuusia bataatista ja porkkanasta.
Muusi, pihvit ja jugurttikastike. Nam.
Lopputuomio:

Pihvejä olisi ehkä pitänyt paistaa kauemmin, miedommalla lämmöllä, ja littanammista pihveistä. Koska nyt vain pihvien pinta oli muuttunut pihvimäiseksi. Sisus oli edelleen taikinainen. Tai ehkä pitäisi sanoa punajuurisoseinen. Mutta maku oli hyvä.

En ihan ymmärtänyt näitä pihvejä. Äidin pihvit ovat parempia. Mutta reseptissä oli potentiaalia. Ehkä ensikerralla lisään mukaan perunaa tukevoittamaan pihvejä.

Ja sitten kakkuun. Vähän jännittää. Mutta olen toiveikas. Kakussa ei ole käytetty liivatetta ollenkaan, vaan suklaa, kookos ja kylmä hoitaa homman kotiin (vai hoitaako?).


Mutta annetaan jännityksen kehittyä. Eli jätetään kakku huomiselle.



3 kommenttia:

  1. mä en niin kaalikääryleistä välitä, mutta punajuuri- ja jauhemaksapihvipippalot olis kivat :) Ehkä sitten kun porukat on taas kaupungissa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, semmoset bileet olis kyllä jees. Meilläkin vois muuten pitää, mutta kun ei ole mitään kunnon konetta millä tehdä niitä sotkuja.

      Poista
  2. PS. Pihvit oli yllättävän toimiva juttu mikrotettuna sämpylän välissä, siis hampurilaispihvinä.

    VastaaPoista