Punajuuri, tuo juurikasvisten punainen kulta. Sanoi isä mitä tahansa, niin punajuuri on aivan mahtava tyyppi. Se kypsyy hitaasti, kyllä, mutta hitaasti hyvä tulee. Yksi suosikkilisukkeistani on suolapedillä paahdettu punajuuri. Ja yksi suosikki kasvisruuistani on äidin punajuuripihvit (mistä tulikin mieleeni: koska pidetään kaalikääryle/punajuuripihvibileet?).
Punajuuri käy pieniksi kuutioiksi pilkottuna erinomaisesti myös kaikenlaisiin "hässäköihin". Ja hässäkällä tarkoitan nyt meidän perheen perusruokaa, joka ei ole kastike eikä pata, vaan kasarissa valmistettu biljoonaa eri kasvista ja vähän lihaa tai kanaa yhdistelevä sotku, jota syödään joko sellaisenaan tai riisin kanssa.
(Suklaa ei varmaan kaipaa mitään perusteluita.)
"Voimaruokaa punajuuresta." |
Punajuuri-kikhernepihvit
4 annosta
1 tlk (285 g) kikherneitä
2 rkl öljyä
2 isoa keitettyä punajuurta
1 rkl perunajauhoja
3 rkl jauhoja (ohjeesta vehnä, meikällä tietysti jotain gluteenitonta)
1/2 dl maustamatonta jugurttia/kasvislientä
1/2 sitruunan mehu
1 valkosipulinkynsi
1 tl suolaa
1/2 tl maustepippuria
1 tl hunajaa
(seesaminsiemeniä)
Möyhää koneessa ensin punajuuret, kikherneet ja öljy. Lisää loput ainekset ja möyhää lisää. Anna tekeytyä (eli levätä) jonkin aikaa.
Muotoile taikinasta pihvejä, ja ripottele halutessasi pihvin pinnalle seesaminsiemeniä. Paista pihvejä miedolla lämmöllä sopivasti oljytyllä lettupannulla.
Näinkin pieniä palasia piti keittää 25 minuuttia. |
Ensinnäkin, mä rakastan näitä 'mössää kaikki' reseptejä. So simple. Ja toisekseen, miksi minulla ei ole kunnon konetta? Vasta siivottu keittiö + punajuuri + sauvasekotin... Not good.
Muussasin punajuuret ja herneet sauvasekottimella. Ja punajuurien keitinliemen säästin varmuuden vuoksi. Onneksi, siitä sai aivan sairaan hyvää risottoa. |
Taikina tukevoituu levätessään. Meidän taikina lepäsi lopulta seuraavaan päivään saakka, ja onneksi lepäsi, koska lepo syvensi taikinan makuja.
Oih mikä väri! |
Oho, seesaminsiemenet unohtui! |
Lisäkkeeksi tein pikamikromuusia bataatista ja porkkanasta. |
Muusi, pihvit ja jugurttikastike. Nam. |
Pihvejä olisi ehkä pitänyt paistaa kauemmin, miedommalla lämmöllä, ja littanammista pihveistä. Koska nyt vain pihvien pinta oli muuttunut pihvimäiseksi. Sisus oli edelleen taikinainen. Tai ehkä pitäisi sanoa punajuurisoseinen. Mutta maku oli hyvä.
En ihan ymmärtänyt näitä pihvejä. Äidin pihvit ovat parempia. Mutta reseptissä oli potentiaalia. Ehkä ensikerralla lisään mukaan perunaa tukevoittamaan pihvejä.
Ja sitten kakkuun. Vähän jännittää. Mutta olen toiveikas. Kakussa ei ole käytetty liivatetta ollenkaan, vaan suklaa, kookos ja kylmä hoitaa homman kotiin (vai hoitaako?).
Mutta annetaan jännityksen kehittyä. Eli jätetään kakku huomiselle.
mä en niin kaalikääryleistä välitä, mutta punajuuri- ja jauhemaksapihvipippalot olis kivat :) Ehkä sitten kun porukat on taas kaupungissa...
VastaaPoistaJoo, semmoset bileet olis kyllä jees. Meilläkin vois muuten pitää, mutta kun ei ole mitään kunnon konetta millä tehdä niitä sotkuja.
PoistaPS. Pihvit oli yllättävän toimiva juttu mikrotettuna sämpylän välissä, siis hampurilaispihvinä.
VastaaPoista