maanantai 5. elokuuta 2013

Pinnan alla

Lämpimien vesien lomakohteet ovat väärällään erilaisia PADI-sukelluskeskuksia. Jos on rahaa ja halua käyttää viikko uuden opetteluun, voi sukelluskurssin suorittaa lomalla, harjoitella heti lämpimissä vesissä pelkällä märkäpuvulla. Itse kävin sukelluskurssin Tampereella. CMAS-kurssi kesti 6 kuukautta ja sisälsi noin 10 sukellusharjoitusta ja teoriatuntia. Sukeltamista harjoiteltiin uimahallissa ja kurssi huipentui neljään avovesisukellukseen ihan oikeassa järvessä.*

Kohde:  Punto de L‘Avensada.
Koska Suomen vedet ovat kylmiä, ei Suomessa juuri voi sukeltaa ilman kuivapukua. En siis ollut ennen Mallorcan matkaamme sukeltanut kertaakaan lämpimässä ja suolaisessa avovedessä pelkällä märkäpuvulla.**

Saksalaiset kanssasukeltajat.
Olemme Yhteisvelallisen kanssa varanneet lokakuulle lähes-omatoimisen sukelluspakettimatkan Maltalle. Tarkoitus on tehdä vähintään kuusi sukellusta viikon aikana, ja mukana reissussa on minua paljon kokeneempia sukeltajia. Joten halusin helpottaa Malta-jännitystäni ja tehdä Mallorcan reissulla edes yhden sukelluksen. Ottaa niin sanotusti löysät pois, kasvattaa itseluottamustani.

Kamat kasaan.
Matkakohteessamme Alcudiassa oli aika niukasti valinnanvaraa sukelluskeskuksissa, ja minä ja matkatoverimme laiskoja järjestämään sukellusta. Mutta saimme kuitenkin järjestettyä itsemme saksalaisten omistaman Prodive Mallorca -keskuksen sukellusretkelle.

Sukelluksesta sovittiin puhelimitse edellisenä päivänä, ja palveluun kuului pick-up hotellilta (erittäin hyvä palvelu). Keskuksen väki oli (sukelluskeskuksille tyypilliseen tapaan) rentoa, mutta ihan asiallista. Ensin nappasimme tavarat mukaan keskukselta ja veimme ne rantaan. Sitten loikkasimme veneeseen tavaroiden kanssa ja laitoimme veneessä sukellusvälineet valmiiksi. Matka rannasta kohteeseen kesti noin kymmenen minuuttia.

Pärskis.
Veneessämme oli minun ja Yhteisvelallisen lisäksi yksi pari saksalaisia sukeltajia, sekä tanskalainen tyttö joka sukelsi sukellusoppaamme parina. Kamoja kootessa jännitti ihan kamalasti, unhodin jopa liittää liivin kiinni pulloon, mutta sukelluskeskuksen tyttö auttoi. Onneksi Yhteisvelalliselta pystyi suomeksi varmistamaan oliko muistanut ja tehnyt kaiken oikein. Kun märkäpuku, painovyö ja liivi oli niskassa, ei auttanut muu kuin laittaa maski naamalle, regu suuhun ja kaatua selkä edellä veteen. Lumpsista!

Viereisessä veneessä oli paljon sukelluskokeilijoita ja muutama snorklailija.
Veteen päästyäni suli jännitys heti pois ja rentouduin. Pääsin pinnan alle ongelmitta eikä tasapainottelunkaan kanssa ollut mitään ongelmia. Merenpohjassa oli viihdykettä ja pääsin sukeltamaan ensimmäistä kertää myös virtauksessa. Sukelsimme oppaan perässä yhteensä 49 minuuttia, kävimme parhaimmillaan noin 11 metrin syvyydessä, kunnes nousimme pintaan ja veneeseen ja lähdimme kotimatkalle.

Naamastakin näkee että hyvin meni!
Sukelluskeskukselle päästyämme ei meidän tarvinnut huolehtia itse tavaroita kuivumaan, vaan saimme hengailla rauhassa ja kirjata ylös mitä oli juuri tullut tehtyä. Maksettuamme sukellukset saimme kyydin takaisin hotellille.

Romut kuivumassa.
Sukellus oli onnistunut, maisemat hienoja ja koko kokemus tuli tarpeeseen, enää ei jännitä Maltan reissu. Hiphei!


PADI ja CMAS erovat toisistaan siten, PADI-kursseja pitävät "kaupalliset tahot", kuten sukellusliikkeet ja -keskukset, ja CMAS-kursseja järjestävät erilaiset sukellusseurat. Onko PADI tai CMAS-kurssien välillä jotain laatueroja riippuu täysin järjestävästä tahosta. Varmasti löytyy huonoja ja hyviä molemmista.
Henkilökohtaisesti koen, että koska meitä ihmisiä ei ole luotu pinnan alle (meiltä puuttuu kidukset), vaan joudumme hyödyntämään erilaisia teknisiä laitteita ja toisaalta ymmärrystä fysiologiastamme jotta pystymme sukeltamaan, en halua oppia kyseistä taitoa viikon pikakurssina Thaimaassa, vaan rauhassa ja turvallisesti. Oma seurani Tampereen Palolaitoksen Sukeltajat, eli Tapsu, piti aivan huippukurssin, suosittelen! Mutta se ei tarkoita, etteikö esim. Tampereen sukelluskeskuksen kurssit olisi yhtä hyviä.) 

**Kuivapuku on siis puku, joka pitää ihmisen kuivana puvun sisällä. Märkäpuvussa kastuu sekä puku että käyttäjä. Kuivapuvun kanssa sukeltaminen on erilaista siinäkin mielessä, että sukelluksen aikana syvyyttä säädellään pukuun päästettävän ilman avulla, ei liiviin päästettävän ilman avulla. Kuulostaa hieman tekniseltä, ja sitä se onkin. Itse olen sitä mieltä, että kuivapuvulla sukeltaminen on vaikeampaa (vaikkakin todella tyylikästä).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti