perjantai 20. joulukuuta 2013

Älä ala mulle tai teen sulle Burgundin pataa

On siinä hyviäkin puolia, että tekee välillä koulupäivän kotoa käsin. Ehtii nimittäin valmistaa pataruokaa keskellä arkea.

The cast.
Pataruuissa on paljon hyviä puolia. Ensinnäkin, niitä on helppo tehdä. Toisekseen, ne tekeytyvät oikeastaan itsestään, aktiivista ruuanlaittoaikaa on hyvin vähän. Ja kolmannekseen, ne on lähes mahdoton pilata.

Varsinkin jos tekee pataa jonka reseptiin kuuluu puoli pulloa punaviiniä.

The Leading Lady.
Reseptin yhdistelin vapaalla kädellä Hellapoliisin ja Kiusaukseen johdattajan resepteistä. Mutta oikeastaan tämän padan olisi voinut tehdä myös ilman reseptiä, sillä valmistustapa on sama kuin esim. Karjalan paistissa: ruskista lihat, ruskista kasvikset, nakkaa kaikki samaan pataan, lisää neste ja mausteet, hauduta kypsäksi.

The Director preparing the set.
Burgundin pata
Kilo lihaa
Puoli paketillista luomupekonia
Porkkanaa, valkosipulia, palsternakkaa, selleriä ja paprikaa
Purkillinen kokonaisia, säilöttyjä herkkusieniä
Lihalientä noin 0,5-1 litra (lisää tarvittaessa jos pata näyttää kuivumisen merkkejä)
Öbaut puoli pulloa punaviiniä (tai se mitä on jäljellä kun on ensin vähän maistellut)
Tomaattipyreetä 1-2 rkl
Pippuria, suolaa, laakerinlehtiä ja timjamia
Hillosipuleita (lisää vasta lopuksi, eivät vaadi kypsymistä)

Pilko rehut ja lihat ja toimi kuten yllä on listattu. Jätä kikkailu kokeille. Paista uunissa 125-150 asteessa muutamia tunteja, tarkasta välillä ettei pata kuivu. Jos kuivuu, lisää lientä.

Ready for the final editing.
Syö perunan, riisin tai ihan minkä haluat kanssa.

PS. Vielä lisää hyviä syitä tehdä pataruokaa: se paranee ajan kanssa, eli maistuu hyvälle seuraavanakin päivänä. Ja sitä voi pakastaa evääksi.


1 kommentti: