keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Raikas sienisalaatti

Hei! Nyt on suppiskausi. Ja suppiksista voi tehdä sienisalaattia.

Olen ollut vähän sienisalaattivastainen aikaisemmin. En ole tykännyt litsusta rakenteesta, enkä tunkkaisen rasvaisesta mausta, enkä liiasta suolasta. Mutta sitten aviomies pisti minut tekemään sienisalaattia, koska "se on tosi hyvää ja tosi helppoa". Ei hänkään ollut sienisalaattia aikasemmin tehnyt, mutta oli silti varma helppoudesta. No ok, tehdään sitten.

Joidenkin mielestä sienisalaatti pitää tehdä kermaan ja/tai smetanaan, ja suolasienten käyttö on myös erittäin yleistä. Mutta koska tein salaatin niistä aineista mitä oli kotona, käytin tuoreita sieniä ja turkkilaista jugurttia. Ja salaatista tuli mielestäni parasta! Raikasta ja kevyttä.

Tässä ohje.

 
Pilko tuoreet sienet (esim. suppikset tai kantarellit), sana 'hakkelus' kuvaa mielestäni hyvin toivottua lopputulosta. Ja paista niistä neste pois puhtaalla (eli ei rasvaa) pannulla käyttäen noin 70-80 % hellan levyn maksimitehoista. Siirrä nesteensä luovuttaneet sienet (kannelliseen) astiaan ja anna jäähtyä.

Pilko jäähtymisen aikana sipuli, myös hakkelukseksi. Lisää sipuli sienien joukkoon. Lisää myös suola (kohtuudella), mustapippuri (kohtuudella myös, ei pakollinen) ja valkopippuri (varovasti). Ja jos kaapista löytyy, tuikkaus sitruunamehua.


Sienet ja sipuli.
Lisää joukkoon turkkilainen jugurtti ja sekoita hyvin. Lisää lopuksi silputtu persilja. (Itsehän unohdin persiljan, joten kuvista se puuttuu, lisäsin sen jälkikäteen.) Done! Helppoa!

Sienet, sipuli, mausteet ja jugurtti.

Jos et ole varma tykkäätkö, tee salaattia ensin pieni määrä. On yhtä helppoa tehdä vähän kuin paljon. Sienten määrä on se joka määrää muiden raaka-aineiden määrät.

Jos käytät tuoreita sieniä, pilko niitä n. 3 kertaa sen verran kun haluat niitä lopulta olevan (ne kitistyvät todella paljon paistaessa). Sipulia saa olla n. 2/3 sienten määrästä (keltasipuli on ok, mutta joku hintsusti miedompi sopii myös, esim. punasipuli). Mausteita voi lisätä jälkeenpäin lisää, eli älä vedä överiksi, maistele matkalla. Jugurttia on oltava sen verran, että jokainen sipulin ja sienen pala saa hunnun. Ja persiljaa ei voi olla liikaa.

Salaatti on parhaimmillaan, jos maltat sen pötkötellä jääkaapissa yön yli. Ja se säilyy kunnes se on syöty. Nautitaan leivän päällä, lisukkeena esim. jauhelihapihvin kanssa, tai lusikalla suoraan purkista.

Sienisalaattileipä. Nam!


1 kommentti:

  1. Heti tuli nälkä. Koskahan sitä ehtisi sienimetsään seuraavan kerran...

    VastaaPoista