maanantai 10. kesäkuuta 2013

Rapsutellen

Raparperi, tuo puutarhojemme kipakka jättilehti.

Raparperipiirakka on muistaakseni hyvää. Ja raparperisoppa on suorastaan klassikko. Mutta yhteisvelalliseni mummun pihasta napatut raparperinvarret joutuivat pataan kun kokeilin Maaseudun tulevaisuus -lehden reseptejä Raparperihilloke ja Raparperichutney.

Hilloke on varmaan monelle tuttujuttu. Itse määrittelen hillokkeen hilloksi, joka tehdään ilman hillosokeria, jolloin se ei jähmety kuten hillo. Reseptin raparperihilloke muuttui rapsu-vanilja-mansikkahillokkeeksi, mutta muuten noudatin lehden yksinkertaista reseptiä.

Raparperi(-vanilja-mansikka)hilloke

0,5 l raparperipaloja
(vähemmän mansikoita ja ripaus vaniljasokeria)
1 rkl vettä
1 kanelitanko
1 dl fariinisokeria

Nakkaa kattilaan, kiehauta ja anna porista miedolla lämmöllä kunnes rapsut ja mansikat ovat pehmenneet. Nosta kanelitanko pois ja jäähdytä.


Chutney onkin sitten hieman eksoottisempi juttu. Nopea googlettelu vahvisti ennakkokäsitykseni oikeaksi: chutney on intialaisperäinen hillomainen lisuke. Samalla haulla löysin myös Ylen sivuilta hyvät neuvot tuon hillomaisen mössön käyttöön: mausta sillä kana ennen paistoa, syö juusto kanssa tai mausta sillä esikypsennetyt vihannekset. Reseptissä neuvottiin syömään rapsuchutneytä grillimakkaran kanssa.

Chutney oli ihan yhtä helppo homma kuin tuo ylempi hilloke. Reseptistä poikkesin vain jättämällä pois rusinat (ei ollut) ja vaihtamalla hillosokerin tavalliseen (ei ollut hillosokeriakaan enää kaapissa).

Raparperichutney (n. 0.5 l)

1 l rapsupaloja
1 sipuli
1-2 valkosipulin kynttä
1 pieni chili (poista siemenet jos pelottaa)
2 dl hillosokeria (itselleni riitti 1,5 dl ruokosokeria)
1 rkl sitruunamehua tai viinietikkaa
1 dl rusinoita
1/2 tl suolaa
1 rkl vettä

Palastele rapsut ja kuutioi sipuli pieneksi. Nakkaa kaikki ainekset kattilaan, kiehauta ja anna porista kunnes koostumus on hyvä. Hillosokerin kanssa täytyy varoa pohjaan palamista ja lisätä vettä jos hillo jähmettyy liikaa ennenkun rapsut ovat pehmenneet.

Lopputulos oli hupaisanmakuinen mössö, joka hupaisuudessaan muistutti hieman toissajouluna tehtailtua chilihilloa (joka on muuten ihan hullun hyvää juuston kanssa). Purkinvalinta meni ihan metsään: miksi on aina niin vaikeaa arvioida kuinka paljon kattilassa oleva tavara vie purkkitilaa?

Hilloketta aion kokeilla jo tänä iltana lämmitetyn leipäjuuston kaverina. Chutney joutuu odottamaan muutaman päivän, kunnes seuraavan kerran paistan itselleni työevääksi kanaa tai kalkkunaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti